60 jaar Songfestival: de Nederlandse inzendingen

Avrotros blikt in tien delen terug op 60 jaar Songfestival. Zij halen herinneringen op aan de Nederlandse inzendingen, zoals ’n Beetje, Katinka en Ding-a-dong. 60 jaar Songfestival is van maandag t/m vrijdag om 19.50 uur te zien op NPO 3.

 

 

 

Songfestival site; Trijntje Oosterhuis, die dit jaar ons landje vertegenwoordigt bij het Songfestival in Wenen, geeft aan niet de illusie te hebben dit jaar te gaan winnen. Sterker nog, ze geeft aan niet eens de Common Linnets te gaan overtreffen.  Maar als we de statistieken moeten geloven, kan Trijntje nog wel eens ongelijk hebben. Trijntje heeft alle factoren voor succes uit onderstaande statistieken met zich mee: ze is een solo-artiest, zingt in het Engels en met de laatste twee succesvolle inzendingen heeft Nederland zich weer op de kaart gezet.

Meer vrouwen dan mannen
Sinds het begin van het Songfestival hebben zijn er meer vrouwen dan mannen uitgekomen voor Nederland; 59 vrouwen tegenover 28 mannen.

Solo inzendingen scoorden het beste
De solo-optredens hebben op het Eurovisie Songfestival voor Nederland het beste gescoord –  3 van de 4 winnaars waren solo-optredens, namelijk;   Corry Brokken (met ‘Net als toen’), Teddy Scholten (met ’n Beetje) en Lenny Kuhr (met ‘De troubadour’). De hoogste score is onlangs behaald door een duo: de Common Linnets. De hoogste score door een groep is behaald door dit Teach-In (met ‘Ding-a-Dong’) winnaar jaar 1975. Er zijn in totaal 48 solo-artiesten, 9 groepen en 7 duo’s voor Nederland uitgekomen op het Songfestival.

Van Nederlands en Engelstalig
Vanaf 1999 is Nederland alleen nog maar in het Engels vertegenwoordigd, op het jaar 2010 na. Toen representeerde Sieneke ons land met het nummer ‘Ik ben verliefd (sha-la-lie)’.  Sieneke kwam met dit nummer niet ver, ze werd 14de van de 17 in de halve finale.

Ommekeer na Anouk
Acht jaar op rij (2005-2012) heeft Nederland het niet verder geschopt dan de halve finales. Er kwamen toen 5 solo-artiesten voor ons uit en 3 groepen. Het slechtst hebben de 3JS’s toen gepresteerd, zij eindigden in de halve finale op de laatste plek met het nummer ‘Never Alone’.

Anouk heeft met haar nummer ‘Birds’ het tij voor Nederland gekeerd. Na een tegenvallende periode heeft zij Nederland in 2013 met haar negende plek weer op de kaart gezet bij het Songfestival.

Meeste punten voor Common Linnets
De hoogste punten voor Nederland zijn behaald door de Common Linnets met ‘Calm after the Storm’ (238 punten), Teach-In met ‘Ding-a-Dong’  (152 punten), Edsilia Rombley met ‘Hemel en Aarde’ (150 punten) en Anouk met ‘Birds’ (114 punten). Ook is het opvallend dat Corry Brokken in 1957 het Songfestival won met haar lied ‘Net als toen’, terwijl zij een jaar later als laatste eindigde met ‘Heel de Wereld’.

Noord Holland levert de meeste songfestival artiesten
De meeste artiesten die voor Nederland zijn uitgekomen komen uit Noord Holland (36%), Zuid-Holland (20%) en Brabant (12%). De Nederlandse winnaars van het Songfestival komen uit Breda (Corry Brokken), Rijswijk (Teddy Scholten), Eindhoven (Lenny Kuhr) en Enschede (Teach-in).

60 jaar Songfestival is van maandag t/m vrijdag om 19.50 uur te zien op NPO 3 60 jaar Songfestival: de Nederlandse inzendingen