“Geke zingt 35 jaar met Geke`s Tiental”

De eerste Urker zangschool “Geke`s Tiental” bestaat dit jaar 35 jaar. Dit heugelijke feit zal op 5 september a.s. vanaf 19.45 uur worden gevierd in de nieuwste en grootste kerk van het vissersdorp aan het IJsselmeer; de Ichthuskerk, gelegen aan de Richel 2 te Urk. Geke van der Sloot richtte op 5 september 1980 de eerste Urker Zangschool op. Vanaf dat moment gaat de 16-jarige zangeres gedurende zes avonden per week ~gratis~ zangles geven voor met name de Urker jeugd.

 

Zo heeft Geke een enorme bijdrage geleverd de Urker zangcultuur te ontwikkelen en te cultiveren. Kinderen waaronder zowel zwak- als hoogbegaafden, leren zingen middels haar methodiek: “Kinderen leren zingen zoals je hen ook rekenen, lezen en schrijven kan leren”, aldus Geke. De zangschool heeft de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling), maar zij ontvangt verder geen enkele vorm van overheidssubsidie.

Honderden kinderen heeft Geke in die 35 jaar leren zingen. Enkele hoogtepunten uit deze periode zijn: Gouden CD in 1996, een Platina CD in 2005, een koninklijke onderscheiding in 2005. Een oorkonde van de Kunstenbond 1993 en Oorkonde van de Oranje strik 2013. Met Geke`s Tiental, voortkomend vanuit haar zangschool, heeft ze al honderden concerten mogen geven terwijl de dertiende CD nu bijna klaar is. Zangeres Geke zingt hierop samen met Geke`s Tiental nieuwe en bekende vredesliederen in zowel het Nederlands, Engels als in het Hebreeuws. Geke wil hiermee aandacht vragen voor het opkomend antisemitisme. Het eerste exemplaar van de nieuwe CD wordt tijdens de viering van het jubileum op 5 september waarschijnlijk overhandigd aan de ambassadeur van Israël; Dhr. Divon.