Festivalkaravaan MPF na zes jaar afwezigheid weer terug in Heerhugowaard

Zes jaar lang deed het Mega Piraten Festijn Heerhugowaard niet aan, de vorige keer was in 2009, maar van die lange pauze is zaterdagavond op het Strand van Luna niets te merken. Als vanouds omarmt het publiek het festival en de optredende artiesten. Wie er op het podium staat, maakt eigenlijk nauwelijks uit, als het liedje maar bekend is. Het publiek wil dansen, meebrullen, drinken en sjansen en krijgt daar alle gelegenheid voor.

 

“Zijn er nog bezopen mensen in de tent?” Het gejuich dat losbarst na deze vraag van zanger Pierre van Dam illustreert dat alleen maar. Het is nog geen tien uur en de meeste mensen die juichen nemen overduidelijk een voorschot op de dingen die nog komen gaan. Want het valt nog wel mee, maar het kon wel eens een latertje worden. De heren van Helemaal Hollands begrijpen het en staren wat later met ‘De ober is je allerbeste maatje’. Een inkoppertje.
Ondanks de zes jaar afwezigheid is de sfeer ouderwets. Jannes bespeelt het publiek rond half negen geroutineerd. Hij springt het podium af, zingt vanaf de barriers, schudt handjes met ouderen en gehandicapten bij het podium en lijkt oprecht verbaasd over de enorme publieksbijval. Het is nog vroeg op de avond. De ‘koning der piraten’ is in het (noord)oosten van Nederland een ware volksheld, maar zijn populariteit in de rest van het land groeit gestaag. Dat is helemaal te merken bij zijn hit ‘Mijn naam is Jannes’. Zesduizend Jannessen in de tent brullen het refrein mee. “Jannes is zielsgelukkig”, merkt presentator Willie Oosterhuis achter de schermen op. “Dat het hier ook werkt!” Jannes beaamt het wat later. “Dit is voor mij toch een regio waar ik wat minder vaak kom. Het ging geweldig, je kon het zien, het publiek zong mijn hele repertoire mee. Ja, het is nog vroeg, en een uurtje later had je ongetwijfeld nog meer feest gehad, maar ik ben echt onder de indruk van de publieksreactie. Spanning is er altijd. Elk publiek is nieuw. Al sta je tien keer achter elkaar voor dezelfde mensen te zingen, je mag nooit verzaken. Je bent zo goed als je laatste optreden.”

Zwembroek
De reden voor de lange afwezigheid van het festival? Soms paste Heerhugowaard gewoon simpelweg niet in het toerschema van de karavaan die het Mega Piraten Festijn is, stelt organisator Eddie Mensink. “Daarnaast wil je het publiek ook hongerig houden. Maar we zijn wel van plan om hier de komende jaren een vaste halte van te maken.” Veertien vrachtwagens met materialen waren nodig om het terrein op te bouwen. Zondagmiddag om 17.00 uur zal alles weer weg zijn. De karavaan reist meteen door naar Zelhem in de Achterhoek, waar komende zaterdag een editie van het festival plaatsvindt. “Daar beginnen we maandagochtend om 8.00 uur met de opbouw.” Verder is hij vooral zeer tevreden. Over de bezoekersaantallen, maar ook over de sfeer en de locatie. “Geweldig hier zo aan het water. Als het volgend jaar wat mooier weer is, neem ik mijn zwembroek mee.”
Zijn er dan geen verschillen met de vorige edities? Oh, zeer zeker wel. Heerhugowaard maakt bijvoorbeeld kennis met de catwalk die het mogelijk maakt dat de artiesten midden in de tent optreden. Ook nieuw is de MPF-huisband (partyband Summerland) die een zestal artiesten live begeleidt. Het zorgt ervoor dat sommigen voor een wat meer rockende set kiezen. Zo zijn er af en toe scheurende gitaren te horen op het MPF. Bij Koos Alberts die een cover brengt van ‘Kom van dat dak af’ en ook bij Jan & Anny die een stukje van ‘Rockin’ the Trolls’ van BZN hebben opgenomen in een medley. Jody de toetsenist van Summerland, beaamt het. “Ik denk ook dat het één van de redenen is waarom het MPF nu werkt met een band. Het wordt allemaal wat explosiever en dynamischer.”

Kritisch
Jan Keizer vindt het geweldig om weer op te treden met een begeleidingsband. “Niets is leuker. Er zit veel meer muziek in. We werken wel vaker met bands hoor. In augustus/september gaan we weer naar Zuid Afrika. Dan gaat er ook een begeleidingsband mee.” Opvallend veel artiesten hebben medleys opgenomen in hun set. Alles om de aandacht van het publiek vast te houden in deze snelle tijden. “Maar vroeger was dat ook zo, hoor. Met BZN hebben we het vak geleerd in kroegen en discotheken waar de meeste mensen echt niet voor ons kwamen. De mannen kwamen voor de dames en de dames voor de mannen. Dat er af en toe met een half oog ook naar het podium werd gekeken. Vaak ook nog met een blik van ‘dat kunnen wij beter’. In deze regio had je dat ook. Een kritisch publiek. Dat was niet erg, het maakte het alleen maar uitdagender om de boel gek te krijgen.”
Piratengoeroe Willie Oosterhuis merkt wat beleving betreft weinig verschil met de andere MPF’s. Ja, doorgaans zit het MPF vaker in het oosten en zuiden van het land, en overal zijn er subtiele verschillen wat sfeer betreft, maar ook in Heerhugowaard gaat het dak er gewoon vanaf. Net zoals overal. “Wat ik wel merk is dat je hier in het westen niet echt veel regionale helden hebt. Mensen zoals Evert Baptist die het in Drenthe enorm goed doet, of W-Dreej in Limburg. Het publiek hier leunt blijkbaar wat meer op de landelijke artiesten. Maar ik hoef hier echt niet harder te werken om het publiek los te krijgen dan elders. Dat doet de muziek eigenlijk al wel. Die draagt het. Of je nou wilt of niet, je gaat als bezoeker mee in die sfeer. Iedereen op zijn eigen manier. De een gaat uit zijn dak, de ander staat rustig te luisteren. Het is allebei goed!”

Krentenbrood
Ook de drie heren van Ancora, Martin Dams, Patrick en Harm Wolters, maken gebruik van de diensten van de MPF-huisband. “Het is veel dynamischer, maar ook moeilijker”, stelt Patrick. “Die geluidsband is altijd hetzelfde, met een begeleidingsband kan er altijd weer wat anders gebeuren. We hopen binnenkort ook weer de theaters in te gaan met een live-band. Dan is dit een prachtige opstap.” Voorafgaand aan de tour van het MPF hebben de heren één dag geoefend met Summerland. “We kenden de band al jaren. Het was dus meteen ‘ouwe jongens krentenbrood’. Er draait nog wel een geluidsband mee. In onze muziek hoor je ook veel violen en een violist heeft Summerland niet. Die komen dus nog van de geluidsband, maar verder is alles live.”
Het gaat goed met Ancora. De drie heren hebben een uniek geluid gevonden. Een mix van shanty’s, Ierse folk en rock. “Op 29 mei verschijnt ons nieuwe album ‘Voorbij de horizon’. Onze nieuwe single ‘Word zeeman’ is gisteren uitgekomen. De clip op Youtube was binnen 24 uur bijna 20.000 keer bekeken. Ongelooflijk. We staan er versteld van hoe goed het publiek overal meedoet. Het geeft ook aan hoe groot de piraten en de andere stations die ons steunen, zijn. Groter dan wij dachten.”
Ondanks de woorden van Willie over ‘niet veel regionale helden’ blijken de heren van Superrr Trio uit Heerhugowaard heel populair te zijn. Hun Gerard Joling-medley slaat aan. De hits worden hard meegezongen. “Een thuiswedstrijdje”, stellen de heren na afloop met stralende gezichten. “Vijf minuten rijden. Optredens als dit zijn de krenten in de pap. Geweldig dat de organisatie ons Heerhugowaard heeft laten vertegenwoordigen. We gaan na een optreden nooit meteen naar huis. Het is voor ons altijd een feestje, maar vanavond hebben we ook heel bewust geen andere optredens laten inplannen. Van zo’n krent in de pap moet je nagenieten. We gaan zo een biertje pakken. Het kon nog wel eens laat worden!”
En dat laatste geldt ook voor het publiek. Maar ja, even indutten is er niet bij. Voor je het weet komt er weer een andere hit voorbij. Dus dansen, meebrullen, drinken en sjansen totdat je erbij neervalt. Ouderwets MPF.

Foto & verslag www.megapiratenfestijn.nl