Buma Awards voor Dotan, Mr. Probz en Pierre Kartner

Singer-songwriters Dotan en Mr. Probz zijn gisteravond winnaar geworden van een Buma Award, dé muziekprijs voor Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. Het nummer Home geschreven door Dotan Harpenau won de award voor de meest gekochte, gestreamde en gedraaide Nederlandse song in eigen land.

De hitsong Waves van de hand van Dennis Princewell Stehr alias Mr. Probz, kreeg op het druk bezochte Buma Award Gala een onderscheiding voor het meest succesvolle Nederlandse nummer in het buitenland. De Buma Lifetime Achievement Award ging naar een ontroerde Vader Abraham. Het Buma Award Gala bracht ook nu weer de bekendste Nederlandse componisten, tekst schrijvers en muziekuitgevers samen in de Hilversumse Studio 21 voor de
uitreiking van deze muziekprijzen. Voor Mr. Probz was de award de kroon op een zeer succesvol jaar: “Deze award is voor mij nogmaals een dikke bevestiging van het internationale succes van Waves. Natuurlijk was 2014 een waanzinnig jaar, maar ik blijf altijd vooruit kijken naar nieuwe kansen en uitdagingen!”.
Dotan Harpenau vindt de onderscheiding een erkenning v oor zijn werk als componist : “Ik ben zo dankbaar voor alle reacties die ik krijg op mijn album ‘7 Layers ’. Dat ‘Home’ zo’n groot succes zou worden had ik nooit verwacht en het feit dat het zoveel verschillende emoties oproept, vind ik erg bijzonder. Deze award zie ik als een enorme eer en waardering als songwriter. Credits gaan ook uit naar Mark van Bruggen voor zijn enorme bijdrage aan het album.”

Oeuvreprijs Pierre Kartner De Buma Lifetime Achievement Award was er voor de onverwoestbare Pierre Kartner, die op 11 april tachtig jaar wordt. De componist stond maar liefst 69 keer in de Nationale Hitparade als componist -en vaak ook vertolker- van prachtige levensliedjes als Huilen is voor jou te laat en Het kleine café aan de haven. De door hem gecomponeerde en vertolkte Smurf Song maakte van Kartner zelfs een Internationale ster. In maar liefst zestien landen kwam het lied op de eerste plaats.

Uiteindelijk is het nummer zo’n 17 miljoen keer over de toonbank gegaan. Gouden Harp Voor Daniël Dekker Op het gala viel de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekst schrijver dit jaar ten deel aan Frank Boeijen. De jury prees de manier waarop de zanger-componist van de
Nederlandstalige popmuziek een vanzelfsprekendheid heeft gemaakt. De Gouden Harp was voor Daniël Dekker. De sympathieke 3FM en Radio 2 deejay kreeg uit handen van Ruth Jacott de Harp voor zijn niet-aflatende verdiensten voor het promoten van de Nederlandse muziek.

Martin Morero verraste Jeroen Rietbergen met een Buma Award als de componist van de muziek voor de film Gooische Vrouwen 2. Succesvol muzikaal jaar Buma Cultuur directeur Frank Helmink kijkt tevreden terug op een voor Nederland uiterst succesvol verlopen muzikaal jaar: ” Niet alleen nationaal maar ook internationaal.
Onze Nederlandse DJ’s zijn wereldwijd aan de top blijven presteren en laten we naast Mr. Probz en Dotan natuurlijk ook The Common Linnets en Chef’Special niet vergeten. Of we 2014 gaan overtreffen? Zeker! Ik verwacht in 2015 nog meer en grotere successen van Nederlandse componisten. De tijd is er rijp voor!”
De presentatie van het Buma Award Gala 2015 was in handen van Erik de Zwart.