Pop Media Prijs 2014 naar Atze de Vrieze

De eenentwintigste Pop Media Prijs is vandaag tijdens Eurosonic Noorderslag in de Groninger Oosterpoort uitgereikt aan Atze de Vrieze (VPRO’s 3voor12). De Pop Media Prijs wordt uitgereikt door Hogeschool Inholland ter stimulering van de Nederlandse popjournalistiek. Aan de Pop Media Prijs is een bedrag verbonden van € 2.500,-, dat door de Hogeschool Inholland beschikbaar wordt gesteld.

 

 

Door dit initiatief te sponsoren, verbindt de hogeschool haar studenten Muziek en Media & Entertainment Management met hun toekomstige werkveld.

Enkele citaten uit het juryrapport:
“De Vrieze toonde zich opnieuw een enorm veelzijdig journalist die even liefdevol en met kennis van zaken schrijft.” “Zijn productie grenst aan het ongelooflijke en bestrijkt echt het hele veld van de popmuziek. Hoge en lage cultuur, rock en dance, indie en mainstream: De Vrieze vindt het allemaal even belangrijk. Hij wordt vooral gedreven door wat een journalist van andere mensen onderscheidt: de jacht naar nieuws.”

De Pop Media Prijs wordt uitgereikt voor het gehele oeuvre van een pop-journalist waarbij in het bijzonder wordt gelet op bijzondere prestaties in het afgelopen jaar. Kandidaten zijn individuen, of in een enkel geval initiatieven of projecten, vanuit alle geledingen van de media: pers, boeken, radio, tv, online media, documentaires, film, fotografie. Hierbij gaat het in alle gevallen om publicaties met als onderwerp popmuziek. Na de publicatie van de longlist en een publieke stemronde heeft een onafhankelijke jury 3 genomineerden benoemd. Deze jury bestaat dit jaar uit: Gijsbert Kamer (Popjournalist de Volkskrant, juryvoorzitter), Wilbert Mutsaers (NPO, Zendermanager 3FM, Radio 6 Soul & Jazz en FunX), Mark Deuze (Hoogleraar Mediastudies/Journalistiek, Universiteit van Amsterdam), Arne van Terphoven (namens redactieteam Mary go Wild, winnaar Pop Media Prijs 2013) en Mark van Bergen (popjournalist Eindhovens Dagblad, Auteur ‘Dutch Dance’, winnaar Pop Media Prijs 2013).

De andere twee genomineerde waren fotograaf Andreas Terlaak en DJBroadcast.

De prijs werd in 1994 voor het eerst uitgereikt. De winnaars waren achtereenvolgens Bert van de Kamp, Jip Golsteijn, David Kleijwegt, Martin Bril, Tom Engelshoven, Herman van der Horst, Anton Corbijn, Gijsbert Kamer, de redactie van de website 3voor12, Hester Carvalho, Lex van Rossen, Leon Verdonschot, John Schoorl, Leo Blokhuis, Jan van der Plas, Sander Donkers en Eric Corton, DWDD recordings, Saul van Stapele, Mary Go Wild en Mark van Bergen.