Oebele

De cd-box Oebele zijn 100 liedjes uit de populaire jeugdserie van toen en is eind vorig jaar gepresenteerd tijdens de Hamelen-Oebele fandag. Er zijn slechts 500 exemplaren gemaakt, ook als de vraag groter is zal er geen tweede oplage komen. Drie jaar lang was de kinderserie Oebele te zien op de Nederlandse televisie. De bekende acteurs Willem Nijholt en Wieteke van Dort tekenden voor de hoofdrol, maar het geheim van de serie lag bij de kinderen die in elke aflevering meededen.

 

 

Lang voor Kinderen voor Kinderen, lieten de meisjes en jongens van Oebele horen hoe leuk zingen kan zijn. Zeker met de swingende en stoere muziek van Joop Stokkermans!

 

De KRO zond Oebele uit van 19 oktober 1968 tot en met 25 december 1971. De serie was een groot succes en muziek speelde daarin een grote rol. Er werden diverse singles en lp’s uitgegeven, die jaren later in kleine oplage op cd verschenen. De liedjes werden geschreven door Harrie Geelen (tekstschrijver) en Joop Stokkermans (muziek). Dit gouden koppel was later ook verantwoordelijk voor de muziek van hitseries als Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer? en Barbapapa.

De liedjes bleken de tand des tijds prima te doorstaan. VOF de Kunst en Joris Lutz verzorgden in 2006 een familiemusical op basis van het rijke Oebele-oeuvre. Maar ook de originele liedjes bleven interessant. In november 2014 verscheen, na een crowdfundingactie, een 4-cd box met maar liefst honderd Oebele-nummers. Voor de kijkertjes van toen – inmiddels van middelbare leeftijd – natuurlijk goed nieuws.

Maar heeft het ook de kinderen van de 21ste eeuw nog wat te bieden? Jazeker! De liedjes zijn aanstekelijk en gaan vaak over tijdloze onderwerpen als vakantie en de vier seizoenen. De muziek is minder tijdloos, maar wel in positieve zin. Stokkermans pakte regelmatig groot uit met een flink orkest met strijkers en vooral veel swingende blazers. Zoveel muzikanten werken er doorgaans niet mee aan moderne kindermuziek. Daarom is Oebele nog steeds heel geschikt als afwisseling naast de voornamelijk elektronische kinderpop van bijvoorbeeld Kinderen voor Kinderen en K3.

Door Stichting Centrale Discotheek