Wat ging er ‘mis’ tussen Ilse de Lange en Waylon?

Waarom was hun succesvolle optreden bij het Eurovisie Songfestival in Kopenhagen feitelijk een duet van wantrouwen en afkeer? In KRO Profiel (zaterdag 13 december, 21.35 uur, NPO 3) portretteert Fons de Poel zanger Waylon, de artiestennaam die de Apeldoornse Willem Bijkerk aannam om zijn grote Amerikaanse muziekheld Waylon Jennings te eren.

In KRO Profiel spreekt Waylon openhartig over wat veel mensen kennelijk als zijn duistere kant zien: een verleden van excessief drugsgebruik, een imago van bandeloosheid dat hem met grote regelmaat blijft achtervolgen. Waylon laat zich in de uitzending kennen als een intelligente, bevlogen en eigenzinnige artiest die, net als zijn grote voorbeeld Jennings,  regelmatig overhoop lag met platenbonzen en managers. Het heeft, zeggen mensen die hem goed kennen, alles te maken met zijn compromisloze streven naar muzikale echtheid.

Willem Bijkerk beschouwt muziek als een wonder dat hem is overkomen, “ik ben een gekozene”, zegt hij in KRO Profiel. Al sinds zijn twaalfde levensjaar beklimt hij podia, aanvankelijk als drummer, later als de zanger “met de rafelrand in zijn stem”. In KRO Profiel wordt Waylon onder anderen geduid door zijn manager Paul Brinks, de man die ooit Marco Borsato groot maakte en mede leiding gaf aan de Entertainment Group. Brinks zegt in  Waylon “een van de beste zangers van deze tijd” te herkennen, een potentiele wereldster zelfs. Ook radio DJ Daniel Dekker die Waylon al vele jaren van nabij volgt gelooft dat de zanger een grote toekomst wacht.

In de uitzending wordt duidelijk dat de spanningen tussen Ilse DeLange en Waylon vooral het gevolg waren van botsende karakters. Ilse DeLange, die graag de controle behoudt in haar carrière en Waylon die zich naast haar miskend voelde en van zijn hart geen moordkuil maakte. Het leidde onvermijdelijk tot een breuk, juist op een moment dat Europa aan hun voeten lag en internationaal succes lonkte. “Als ze bij elkaar waren gebleven, was het uitgelopen op een regelrechte ramp., zegt Paul Brinks over die clash. “Ze zouden elkaar wat hebben aangedaan”,       

KRO Profiel: Waylon, zaterdag 13 december om 21.35 uur op NPO 3.