Verbroedering tijdens Mega Piraten Festijn in vol GelreDome

“Shit, ik ben blij!” Kraantje Pappie heeft net samen met Jan Smit een Gouden Award voor hun gezamenlijke nummer ‘Handen Omhoog’ in ontvangst genomen op het podium van het Mega Piraten Festijn in Arnhem. Meer dan 15.000 exemplaren zijn er van verkocht. “M’n allereerste”, constateert de rapper trots. Hij voelde ‘m overduidelijk niet aankomen. En hij mag meteen zijn grootste hit ‘Feesttent’ doen. De handen gaan omhoog, bier vliegt door de lucht en het publiek in de arena stuitert op en neer.

Het is voor het eerst dat een rapper het Mega Piraten Festijn laat ontploffen. Het GelreDome is los.

Het tekent de ontwikkeling die het festival heeft doorgemaakt. Natuurlijk zijn veel piratensterren van de partij in het goed gevulde stadion en natuurlijk scoren zij ook, maar er is steeds meer ruimte gekomen voor andere genres. ‘Feesttent’ is er een goed voorbeeld van. Er zijn zelfs metalgitaren te horen. Maar ook de wereldse allure van Glennis Grace en Thomas Berge past tegenwoordig op het festijn, net zoals de stuiterballenmuziek van de Gebroeders Ko, de reggae-invloeden van Jaman en de carnavalsmuziek van Snollebollekes. “Popmuziek moet ook hier”, stelt MPF-organisator Eddie Mensink. “We willen een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Maar we zijn de piraten echt niet vergeten. En je kunt het zien. Het GelreDome is vol. Natuurlijk ben ik trots. Ik ben zo onderhand getrouwd met dit festival. En Frans Bauer is er dan na tien jaar eindelijk bij. Geweldig! Ik ben voorlopig wel uitgewenst.”

Credibility
Voor Kraantje Pappie is het de eerste keer op het MPF. Daar hoort een ritueeltje bij. Samen met presentator Willie Oosterhuis moet hij ‘In de blote kont’ van Mooi Wark zingen. En dat doet hij. Springend en lachend. Of hij op het MPF niet een beetje uit de koers is, vragen we hem later. “Nee, ik ben opgegroeid met deze muziek”, stelt hij. “Ik heb gewerkt in kroegen waar deze muziek werd gedraaid. Of dit ten koste gaat van credibility in de hiphop wereld? Dat durf ik niet te zeggen. Weet je, toen ik hiermee begon, heb ik met mezelf afgesproken dat ik, wat ik ook zou doen, mezelf altijd in de spiegel zou moeten kunnen blijven aankijken. En daarnaast veel lol hebben. Dat lukt allebei. Als andere mensen vinden dat dat ten koste gaat van mijn credibility, is dat hun probleem.” Verder vond hij het feest geweldig. “Supergezellig. Het publiek deed ook goed mee. En wat een mensenmassa, maar dat vind ik eigenlijk nog niet eens zo belangrijk. De sfeer wordt niet bepaald door de hoeveelheid mensen. Je kunt alles zeggen van dit soort muziek, maar niet dat het publiek niet open staat voor andere dingen. Geweldig toch? En oh ja, de vrouwen zijn hier ook erg knap!”

High five
Als Frans Bauer het podium betreedt, breekt een stormachtig gejuich los. Zijn pretentieloze liedjes slaan aan. Bij ‘Mijn hart gaat zo tekeer’ ontstaan er op meerdere plekken polonaises. Niet alleen in de arena, maar ook op de tribunes. “We gaan de hele tent hier renoveren”, meldt hij, voordat hij ‘Heb je even voor mij’ inzet. Het GelreDome ontploft. ‘Ratatadadada’, zijn laatste single, blijkt al net zo’n publiekslieveling. En ook hij ontkomt er niet aan, ook Frans gaat in de blote kont! Een high five voor Willie en Frans verlaat het podium. In de catacomben van het GelreDome wordt hij meteen omsingeld door fans die met hem op de foto willen. Frans doet het, zoals we hem kennen, breed lachend. “Ik ben al twintig jaar op tour en het viel ontzettend vaak verkeerd”, vertelt hij naderhand. Hij heeft slechts een paar minuten de tijd, want hij moet meteen door naar een ander optreden.  “Dit jaar kon het dan eindelijk wel. En ja, ik vond het leuk. Of de sfeer anders was dan bij mijn eigen shows? Nee, niet echt. Hier zag je ook jong en oud, hier zag je ook een groot feest.” Of hij verwacht had ooit nog met Willie ‘In de blote kont’ te zingen in een vol GelreDome? “Weet je, ik ben nu 40 jaar. 30 december word ik 41. Ik heb van alles meegemaakt, maar dat schrijf ik bij op mijn cv!”

 

 

 

 

 

 

 

Haarlak
Het podium is voor Snollebollekes. En de hut stuitert op en neer bij ‘Vrouwkes’, ruim 1,7 miljoen keer bekeken op Youtube. Rob, het gezicht van de feestact, heeft niet de echte sterrenuitstraling, maar door zijn enthousiaste en onbevangen presentatie is de gunfactor hoog. De act is in een jaar tijd enorm groot geworden. Achter de schermen zijn ook DJ Maurice en Jurjen Gofers lid van Snollebollekes. “Ik maak al twintig jaar platen”, vertelt Maurice. “Het was altijd moeilijk, altijd trekken. En nu zit het in één keer allemaal op het goede spoor. We hebben de aansluiting bij de jeugd gevonden!”

Bij Rob giert na afloop de adrenaline nog door de aderen. “Ik was gezond gespannen. Maar eigenlijk is dat heel dubbel. De kans dat je in het GelreDome scoort, is veel hoger dan in Café ’t Fietsenrek. Hier hebben de mensen allemaal betaald voor een kaartje. Ze willen een feestje. Het lastige is alleen wel: als hier de helft van de mensen niet meedoet, praat je wel over zo’n 15.000 man. Weet je, ik ben doorgaans goed gezind, maar vandaag een beetje extra. De eerste helft van het nummer zag ik helemaal niets.” Lachend: “Ik wist ook dat er nog wat vuur omhoog zou komen. Ik gebruik nogal wat haarlak en dacht al: ‘het zal toch niet hè’. Ik zoeken naar die vuurkokers. Gelukkig zag ik ze snel.”

Wereldklasse

Thomas Berge zorgt voor het ultieme kippenvelmoment van de avond. Hij refereert aan het roerige afgelopen jaar en draagt ‘Kon ik maar even bij je zijn’ op aan de mensen die er niet meer zijn. De lichten in het stadion worden gedimd, aanstekers gaan omhoog en mobieltjes lichten op! Tranen stromen. Het publiek galmt mee. Het nummer krijgt een lading die het nog nooit eerder heeft gehad. Een stormachtig gejuich klinkt als Berge het nummer afsluit. Zelfs Willie heeft het er moeilijk mee, zo blijkt wat later als hij RadioNL te woord staat. “Ik schiet hier gewoon vol.” Hij moet even een traantje wegpinken. “Wat Thomas net deed, was wereldklasse!”

Aan Jannes de eer om het MPF in het GelreDome af te sluiten. Omdat de organisatie iets voorloopt op het schema mag hij zelfs een extra liedje doen. Dat is aan Jannes wel besteed. Het publiek verbroedert. Bij ‘Adio Amore Adio’ zijn er omhelzingen en worden er overal armen over de schouders van de buurman/vrouw geslagen. Er zijn polonaises, overal zijn lachende gezichten te zien. Dan is er confetti. Nog een keer stuiteren op Jannes’ outro ‘Chelsea Dagger’ en het is afgelopen.

 

 

 

 

Overleefd

“Ik ben allang blij dat het weer oké is om van het Nederlandstalige lied te houden”, constateert Jannes na afloop. “Ik ben nu al jaren bezig en de fans van het eerste uur hebben nu zelf kinderen die ze meenemen naar mijn shows. Het heeft een generatie overleefd en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik hoop wat dat betreft nog veel meer generaties te bereiken. Het blijft bijzonder hoor, zo’n optreden in het GelreDome. Toen ik vanmorgen wakker werd, had ik zoiets van ‘oh shit, er staat vandaag iets groots te gebeuren’. Je wilt je als artiest altijd bewijzen, maar op zo’n dag als vandaag is er extra spanning. Al die mensen, radio en tv erbij. Of dat bewijzen vandaag gelukt is? Ja, absoluut!”      

Het laatste woord is aan Willie: “Er stonden hier zo’n 27.000 man in de hut. Ik heb het gevoel dat de interesse van het publiek weer groeit. We hebben met elkaar de crisis overleefd. Weg met de negativiteit. Er staan voor het komende jaar al weer een stuk of zes Mega’s gepland. Prachtig!” De voorverkoop voor het Mega Piraten Festijn in het GelreDome van volgend jaar is alweer gestart. Vanaf maandag geldt er een speciale vroegboekkorting.

 

 

Verslag door Mega Piraten Festijn.

Foto’s en filmpjes; De Sterrenparade