Peter Dons – Plots was jij weg

Peter Dons is geboren op 6 mei 1954, opgegroeid in de wijk Charlois te Rotterdam-Zuid. Hij is een zoon uit een hardwerkend gezin, vader, moeder, 1 broer en 1 zus, waar de handen uit de mouwen gingen om alle eindjes aan elkaar te knopen zoals overal in die naoorlogse jaren. In zijn jeugd speelde muziek al een overheersende rol, The Beatles en The Byrds waren bands die hem geweldig inspireerden. Toen al wist Peter dat hij later iets met muziek zou gaan doen.

Peter: “Mijn eerste single, Michelle van The Beatles, kreeg ik van mijn ouders. Zij stimuleerden mij ook om door te gaan. Op school heb ik in diverse schoolbandjes toetsen en gitaar gespeeld.”

Nadat Peter de lagere school doorlopen had ging hij naar de MULO, zijn vader wilde dat graag, dan kon Peter boekhouder worden net als hij. Uiteindelijk via de LTS met timmer- en metseldiploma op zak door naar de MTS gegaan. Na een jaar MTS bleek dat achteraf niet de juiste keuze geweest te zijn en is hij met deze opleiding gestopt. Thuis zitten was er niet bij, dus werd er samen met zijn vader werk gezocht en kwam hij, tot zijn diensttijd, terecht in de scheepvaart, bij de firma Anthony Veder op het Westplein in Rotterdam. Na 18 maanden bij de mariniers gezeten te hebben, wilde Peter absoluut niet meer terug in de scheepvaart.

Na mijn diensttijd kwam ik gelukkig bij een zaak terecht in witgoed, stereo-installaties en ook: platenzaak! Daar leende ik de plaatjes om in het weekends te draaien, dus ben ik in de jaren ’70 volop bezig geweest als diskjockey op verschillende feestjes”. Serieuzer werd het toen Peter als toetsenist-zanger in de band The Rainbows stapte. Na The Rainbows volgde een succesvolle periode van 10 jaar als leadzanger bij de band Moustache, maar eigenlijk was het nog steeds maar een uit de hand gelopen “hobby”.

Tijdens deze muzikale “hobby” periode was Peter een man van “vele ambachten en ongelukken” met “ups & downs”. Peter vertelt: “Muziek is voor mij altijd de manier geweest om zowel in goede tijden maar zeker in slechte tijden er voor te zorgen dat je een houvast hebt om door te gaan. Altijd is het wel mijn droom geweest om mijn muzikale carrière zo op te bouwen dat ik er ook mijn werk van zou kunnen maken”. Toch presteerde Peter het, om naast zijn intensieve tijdsbesteding in de muziek, een succesvol bedrijf op te bouwen in kinderkleding. Zowel diverse kledingagentschappen als een kledingwinkel werden in korte tijd goed op de kaart gezet. Toch bleef er iets kriebelen, de muziekdroom….

Eind 2003 werd er een begin gemaakt om deze droom werkelijkheid te gaan maken. Samen met een vriend heeft Peter het plan opgezet om het musiceren als professional op te pakken. In maart 2004 is hij full time gaan doen wat hij zijn hele leven al wilde, “optreden”. Peter is nu dus “on the road” met zijn “one man show”, als zanger en entertainer met een repertoire van Nederlandse- Duitse- en Engelse evergreens maar ook zelf geschreven liedjes.

Vooral die “eigen liedjes” wilde hij graag vastleggen op “CD”. Dit zijn de albums “HOOG TIJD” geworden, die in 2007 is uitgekomen en “WAT WAREN WE GROEN TOEN” die in mei 2009 is uitgekomen. Beide albums met 12 schitterende Nederlandstalige “feel good” liedjes. Muzikaal ondersteund door gerenommeerde muzikanten uit de Nederlandse muziekwereld. Op veler verzoek is in september 2011 een Engelstalig album uitgekomen met liedjes van Jim Reeves. De titel van deze cd is “MOONLIGHT AND ROSES” en er staan 10 liedjes (covers) op deze cd van Jim Reeves.

In december 2013 is er een Kerst cd uitgekomen onder de titel “PETER’S KERSTWENS”, met daarop 10 Nederlandstalige kerstliedjes, met als bonustrack het hilarisch Kerstlied “DE BOOM STAAT IN DE BRAND”.

Na in juli 2014 nog een lied te hebben uitgebracht over Louis van Gaal “COACH LOUIS”, wat overigens een groot succes is geworden en misschien nog wel een groter succes had kunnen zijn als het Nederlands elftal zich voor de finale van het WK in Brazilië had geplaatst, is er nu besloten over een andere aanpak van het uitbrengen van cd’s. Geen complete cd’s meer uitbrengen met daarop 12 of 14 covers, nee een zelfgeschreven/gecomponeerde cd-single uitbrengen die professioneel gepromoot gaat worden en bij die cd-single een professionele videoclip, zodat men niet alleen kan luisteren naar Peter, maar Peter ook kunnen zien via de diverse media. Peter tracht ieder jaar 3 of misschien zelfs 4 zelfgeschreven/gecomponeerde liedjes, als het technisch en financieel mogelijk is,  uit te brengen en van al die zelfgeschreven/gecomponeerde liedjes na een X aantal jaar een cd te maken.

Het eerste liedje in die reeks is gereed en komt uit op 3 december 2014. Gekozen is voor een gedragen Nederlandstalig lied een “Ballad” met als titel “PLOTS WAS JIJ WEG”. Een prachtig lied, wat zeker in deze periode, die van de feestdagen, goed tot zijn recht kan komen. De tekst is door Peter zelf geschreven en de muziek in samenwerking met Peter van Leerdam tot stand gekomen. Mocht deze samenwerking aanslaan dan hoopt Peter dit ook met de komende liedjes, die al in zijn hoofd zitten, op deze manier te gaan doen.