Waylon winnaar Herman Brood Award 2014

Waylon is de winnaar van de Herman Brood Award 2014 geworden. Hij krijgt deze onderscheiding van website ThePostOnline voor de meest rebelse figuur van dit jaar. De uitreiking zal a.s donderdag in het Paard van Troje in Den Haag plaats vinden.  De Herman Brood Award (vorig jaar voor het eerst weggegeven) van 2013 was voor Johan Derksen. 

 

Hij heeft net nog even gekeken naar de plek waar de laatste rock ’n roll held van Nederland zijn laatste levensminuten doorbracht. Waylon zit in de lobby van het Hilton Hotel, een van de beroemde hangouts van Herman Brood. ’Ja, je moet toch weten waar het gebeurde’, zegt hij. ’Ik ben even de trap opgelopen naar het dak.’ Waylon, winnaar van de tweede editie van de Herman Brood Award, is nog altijd onder de indruk van de dood van de rock ’n roll junkie die op 11 juli 2001 van het dak sprong van het Amsterdamse hotel.
’Hij is een van mijn helden, net als Hazes trouwens. Met Brood’s basgitarist Ivo Severijns speel ik in nu in de band. Dat is eervol. Brood was een artiest die zijn eigen plan trok. Ik deel artiesten in drie categorieën in. Je hebt zangers, muzikanten en artiesten. De eersten zingen een liedje van een ander. Dan zijn uitvoerders. Dan zijn er de muzikanten, maar die hoeven niet per se op de voorgrond te treden. Tenslotte zijn er de performers. Zij zoeken het podium op met alle gevolgen van dien. Brood hield het lang vol omdat hij zijn lekker eigen gang ging.’

Waar is Waylon

Waylon lijkt hier bijna in de derde persoon over zichzelf te praten. De als Willem Bijkerk geboren zanger ontpopte zich in 2014 tot een van de meest eigenwijze en tegendraadse publieke figuren toen hij ineens verdween na het succesvolle songfestival optreden met Ilse de Lange.
’Ik was gewoon thuis hoor. Maar op internet stond: ‘#Waar is Waylon’. Er was niks aan de hand, mijn contractuele verplichtingen was ik nagekomen and that was it for me. Ik was drie dagen onder de radar na twee maanden elke dag in het nieuws te zijn geweest. Ik was gewoon aan het chillen. Als er iets teveel aan mij getrokken wordt, zet ik de hakken in het zand. Maar omdat ik niks op Twitter of Facebook plaatste, dachten ze: oh, hij ligt weer in de goot.’
Maar Waylon ligt niet in de goot. Hij drinkt keurig koffie verkeerd, waar Brood op zulke momenten graag crème de menthe naar binnen tikte. Toch zijn de parallellen tussen de twee knuffelbare bad boys opvallend. Waylon reisde net als Brood naar Amerika om de nuffige poldernatie te ontvluchten en maakte vervolgens een prachtige cd die lovende recensies ontving en een platina positie veroverde in de hitparade. (bron thepostonline.nl) 
Lees het hele verhaal op; http://cult.thepostonline.nl/2014/11/25/waylon-voelt-zich-schatplichtig-aan-herman-brood/