STERREN.NL OPENT HET TOPPOPARCHIEF

Sterren.nl, het grootste muziekplatform van Nederland, heeft pareltjes van optredens gevonden in het archief van het legendarische televisieprogramma AVRO’s Toppop. Vele buitenlandse artiesten traden op in de studio van presentator Ad Visser. Maar Toppop was ook dé plek voor Nederlandse artiesten om zich te laten horen aan het grote publiek. AVRO’s Toppop was het eerste wekelijke muziekprogramma op de Nederlandse televisie.

Van 1970 tot 1985 was Ad Visser de bijna iconische presentator die met zijn muziek miljoenen mensen aan de buis wist te kluisteren. Vaak werden optredens voorzien van veelal exentrieke ballet van Penny de Jager. Na het vertrek van Ad Visser werd de presentatie overgenomen door onder anderen Kas van Iersel en Bas Westerweel. Door de opkomst van de videoclip en muziekzenders als MTV nam de populariteit van het programma af.

Nederlandse artiesten als de Dolly Dots, Doe Maar, BZN, Dennie Christian, Corry Konings en Ramses Shaffy vonden in Toppop lange tijd het enige venster tot de Nederlandse en Belgische huiskamers. Sterren.nl opent nu het oude Toppop-archief en toont op woensdag 5 oktober een selectie van grootste hits van eigen bodem uit de periode 1974 – 1986. De andere beschikbare clips zijn terug te vinden op de muziekportal van Sterren.nl.

Monique Smit presenteert de volgende fragmenten uit AVRO’s Toppop:
LUV – You’re the greatest lover (1979)
Rob de Nijs – Johnny soldaat (1985)
André Hazes – Ik meen ‘t (1984)
The Cats – Come sunday (1974)
Lee Towers & Anita Meyer – We’ve got tonight (1986)
Normaal – Oerend hard (1977)
BZN – Don’t say goodbye (1977)
Het goede doel – Ik dans dus ik besta (1986)
Ramses Shaffy – Laat me (1978)

‘Sterren.nl opent het Toppoparchief’ is de eerste in een reeks van nieuwe specials die AVROTROS uitzendt onder de vlag van Sterren.nl. Iedere middelste woensdag van de maand om 16.25 uur staat op NPO 1 een artiest of thema uit de Nederlandse muziekgeschiedenis centraal. Zo zijn er specials te verwachten over Koos Alberts, Dennie Christian en de Zangeres zonder naam.