Piet Delano is Pietendiscussie zat: Zwarte Piet is een kindervriend

De Zwarte Pieten discussie is in volle gang. De kleur van de knecht van Sinterklaas zou racistisch zijn en het kinderfeest zou moeten veranderen. Zwarte Piet zou een ander kleurtje moeten krijgen. Omroep Gelderland presenteerde in augustus al de gele Piet op Facebook. Dit werd met stevige kritiek ontvangen met reactie als “Idioten!”, “NSB’ERS!!!” en “belachelijk!!!!.” Ook diverse winkelketens komen met een aangepaste Zwarte Piet.

Albert Heijn, HEMA, Bijenkorf en Bart Smit willen geen onderdeel worden van de maatschappelijke discussie over de Sintknecht. De voortdurende discussie over Zwarte Piet heeft de HEMA al doen besluiten om de knecht van Sinterklaas in de ban te doen.Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet. De hele discussie heeft Paul Passchier en Thedo Keizer geïnspireerd om 25 aangepaste sinterklaasliedjes en -versjes te schrijven en te bundelen in een boek. Uitgeverij Ploegsma wil dat dit boek nog dit najaar wordt verspreid op alle basisscholen in Nederland.

Piet Delano vindt de hele discussie ronduit belachelijk. Het Sinterklaasfeest is een traditie. Piet is nu eenmaal zwart en dit heeft niets met discriminatie te maken. “De slavernij is allang afgeschaft en Zwarte Piet is een kindervriend.” Zo vertelt Piet Delano die het maar onzin vind dat grote bedrijven Zwarte Piet in de ban doen. “We vieren de verjaardag van de Sint laten we nu maar gewoon genieten. Er zijn veel mensen en kinderen die Sint en Piet een warm hart toe dragen. Hoewel Playmobiel is gestopt met de productie van de Sinterklaassets is er op Beslist.nl een run ontstaan op de Sint en Piet poppetjes van Playmobiel Dit zegt al genoeg. Aldus Piet Delano die wel vindt dat de naam “Zwarte Piet veranderd kan worden in gewoon Piet” Als ik bij de intocht ben is het altijd Piet Delano en niet Zwarte Piet Delano. Kinderen roepen Piet, Piet Piet….. Zwarte kan er wat mij betreft af maar Piet is dus gewoon een kindervriend en verder moet er wat mij betreft niets veranderen.

“Wij hebben zelfs een Sinterklaassingle op de markt gebracht “Hiep Hoera voor Sinterklaas! De pieten in de clip zijn ook allemaal donker. Het zou toch vreemd zijn als we onze huidskleur opeens zouden veranderen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er op de Antillen en Suriname mensen zelfs blank geschminkt worden om als Sinterklaas door de deur te gaan? Is dat dat niet raar? We zijn wie we zijn en nogmaals we zijn er voor de kinderen en voor hun ouders.”

Clip YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=xdgaiROr16I

Downloadlink:

http://zazell.nl/browse_bundle.aspx?bundle_id=863260

Website Piet Delano:

http://pietdelano.nl